Stemtherapie/logopedie

Alize Kramer:
"Na een lang gesprek had ik vaak last van mijn keel. Door de logopedie die ik bij Mirjam volgde, heb ik geleerd om ontspannen te praten en aandacht te hebben voor mijn ademhaling. Daarnaast heeft Mirjam me ook enkele belangrijke tips gegeven voor het zingen. Haar rustige en vriendelijke manier van werken vond ik erg plezierig."

Heb je sinds langere tijd keelpijn, last van heesheid of een schorre stem, een strak of rauw gevoel in de keel of verminderde (zang)stemkwaliteit, dan kan stemtherapie vaak uitkomst bieden. Stemtherapie is logopedie, bedoeld voor mensen met stemklachten. De stemklachten kunnen veroorzaakt worden door een organisch probleem als stemplooiknobbeltjes of –poliepen maar ook door niet-organische oorzaken.

Bij stemklachten is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Hij beslist of medicatie of een aanvullend onderzoek bij de kno-arts raadzaam is. Op grond van zijn bevindingen kan de arts een verwijsbrief meegeven voor logopedie/stemtherapie. Met een verwijsbrief wordt de logopedische behandeling bij mij door de ziektekostenverzekeraar vergoed. Logopedie valt onder het wettelijk eigen risico.

Wanneer je contact met mij opneemt voor stemtherapie, zal eerst de anamnese en het logopedisch onderzoek plaatsvinden. Met behulp van een klachteninventarisatie, een spreekobservatie en een eventuele diagnose van de kno-arts wordt de logopedische diagnose gesteld. Dan wordt besproken wat de behandeldoelen zijn en op welke manier de therapie zal worden vormgegeven. Voor de therapie wordt een pakket op maat gemaakt die kan bestaan uit manuele larynx facilitatie en oefeningen op het gebied van houding, ademhaling, articulatie, stem en evt. zang. Ik gebruik hiervoor oefeningen uit logopedische methoden als Smith, Pahn, Lax Vox, de resonansmethode en Coblenzer en combineer deze met nieuwere inzichten uit CVT (Complete Vocal Technique) en EVTS (Estill Voice Training System). Ook eventuele andere logopedische stoornissen, zoals articulatie- en ademhalingsproblemen, kunnen worden meegenomen in de behandeling. Het doel van de behandeling is klachtenvrij spreken en verbetering van de kwaliteit en conditie van je stem. Tijdens de behandeling is er veel aandacht voor mogelijkheden om het geleerde toe te passen in jouw persoonlijke leven.

Vanwege mijn zangexpertise begeleid ik veel zangers en acteurs die naast de stemklachten in het spreken ook problemen hebben met de zangstem. In het bijzonder werk ik samen met de opleiding docent theater van ArtEZ en de musicalopleiding Song&Dance. Omdat ik afgestudeerd logopedist en zangcoach ben, kan de stemtherapie een combinatie zijn van spreek- en zangstembegeleiding.

Ik ben kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en ben, ten behoeve van intervisie en voortdurende kwaliteitsbevordering, aangesloten bij een landelijke stem-kwaliteitskring.

Kinza Ferjani:
“Door de behandeling van Mirjam ben ik veel relaxter geworden in nek, schouders en uiteraard keel. Ik praat rustiger en meer ontspannen door de manuele facilitatie.”

Lisa Tankink:
“Dankzij de stemtherapie van Mirjam durf ik mijn stem weer te laten klinken. En kan ik weer zorgeloos communiceren, zonder dat ik me hoef te schamen voor mijn stemgeluid.”

Elodie Grooten:
"Ongeveer een half jaar geleden begon ik aan logopedie bij Mirjam, omdat ik erg snel schor was en mijn stem regelmatig verloor. Als je een beroep kiest, in mijn geval, waar je je stem elke dag bij nodig hebt is het het allerbelangrijkst dat je weet hoe je dat verantwoord moet doen. Ik heb vooral geleerd hoe ik zelf mijn stem elke keer in zijn beste conditie krijg. Ook kreeg ik iedere week manuele facilitatie, dit hielp mij enorm om te ontspannen en om een open klank te krijgen. Ik heb logopedie elke week ervaren als een heel leuk moment, omdat je steeds bewuster wordt van hoe je je stem gebruikt. Ook hoor je iedere week dat je stem verbetert, dat je makkelijker praat en dat je klank helderder wordt. Ik kan iedereen aanbevelen om bij Mirjam op les te gaan, als je stemproblemen hebt, dat is het echt waard!"

Via deze link vind je de folder 'Wat kunt u doen bij klachten over uw logopedist?'. Voor meer informatie over je rechten als cliënt verwijs ik je naar 'Wettelijke eisen bij de beroepsoefening'.